Gevonden in het depot; een zeemleren lap?

In het depot van Museum Boerhaave liggen soms voorwerpen die er helemaal niet thuis horen. Zoals een hamer en duimstok. Genummerd en al zijn deze in de collectie opgenomen terwijl het gewoon gereedschap is dat iemand heft achtergelaten, vervolgens is het gevonden door een conservator of depot medewerker en op die manier ergens aan toe geschreven en de collectie ingeslopen. Dit soort ongelukjes komen wel vaker voor in grote collecties als de onze, zeker toen vroeger alle objecten nog los op planken in het depot lagen. Nu heeft elk object een vaste plek.

Zo dacht ik ook over een soort stuk zeemleer dat ergens op een plank lag. Zou dit per vergissing in de collectie zijn opgenomen? Na controle van het objectnummer op het label bleek het toch om een echt object te gaan. Collectiestuk nummer 24072 bleek gelooide mensenhuid te zijn. Een wat macabere vondst vond ik zelf. Op de huid zijn verder geen tatoeages of andere opmerkelijke kenmerken te zien. De huid voelt heel stug aan en lijkt net een stuk hard geworden zeemleer….

gelooide mensenhuid

2 reactie(s)

1. Mooi verhaal; alleen het stukje huid ziet er niet gelooid uit, het lijkt alleen gedroogd te zijn, vandaar ook waarschijnlijk het stugge karakter. Bij het looiproces veranderen de fysische eigenschappen van huid, zodat het veel bestendiger is tegen verval. Dit stuk huid lijkt het meest op een stuk perkament, huid die in gestrekte, opgespannen toestand is gedroogd.
    Nou ben ik wel heel erg benieuwd waarom, hoe en wanneer dit stukje huid in de collectie verzeild is geraakt! Graag een vervolg!